SİTE/APARTMAN OTOPARKLARINDA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR NASIL PARK EDİLMELİ?
- sedatakinci72
- 15 Tem 2024
- 2 dakikada okunur

Oturduğunuz apartmanın veya sitenin otoparkında bir süredir elektrikli araçlar (EA) görüyorsunuz. Bir tane derken iki tane, üç tane oldular. Bir süre sonra daha da fazla göreceksiniz. Hatta bazı konut otoparklarında araç şarj ünitesi bile var. Peki, bunun bizi ilgilendiren tarafı ne?
Öncelikle yönetmelikler ne diyor ona bakalım.
Eğer EA şarj ünitesi için gerekli alt yapısı bulunmayan bir binada oturuyorsanız, elektrik alt yapısını kurmak kapsamlı tadilata gireceğinden Kat Mülkiyeti Kanununa göre mal sahiplerinin 4/5 çoğunluk onayının yazılı olarak alınması gerekir.
Eğer yapı ruhsatı 31.3.2021 tarihinden sonra alınmış bir binada oturuyorsanız, binanızın otoparkında elektrikli araç şarj ünitesi alt yapısı halihazırda mevcut demektir.
Yani çok aileli konutların otoparkında (açık veya kapalı) ortak kullanım amacıyla şarj ünitesi kurulabilir. Bu konutlarda kurulacak şarj ünitesi, TS’na göre Yöntem-3 adı verilen tek veya üç fazlı alternatif akım duvar tipi cihazlar olabilir. Diğer tip cihazlar (uzun şarj süresi olan veya doğru akım cihazlar) uygun değildir. Kapalı veya açık otoparklardaki EA şarj ünitesinin kendine özgü tehlikeleri vardır ancak bunların kontrol altında tutulması mümkündür.
EA yangını sık karşılaşılan bir olay değildir ancak, gerek yangının şiddetinin yüksek olması ve büyük alanlarda can ve mal güvenliğini etkilemesi, gerek EA yangınlarının yarısının şarj sırasında çıkıyor olması nedeniyle konutlarda EA şarj istasyonu kurulumunun öncesinde RİSK ANALİZİ yapılması ve mevzuata uygun TEDBİRLERİN alınması gereklidir. Mevzuatın gerektirdiği tedbirlerin bazıları şunlardır:
· Şarj ünitesine uygun elektrik altyapısının kurulumunun “Elektrik Fen Adamı” sorumluluğunda yaptırılması.
· Şarj ünitesinin çarpma ve darbelere karşı fiziksel olarak korunması
· Uygun emniyet işaretlemelerinin yapılması
Bunların haricinde mevzuat gerekliliği olmayan, ancak yurt dışı kaynaklardan edinilen bilgilere göre uygulanması çok faydalı olan bazı tedbirler ise şunlardır:
· EA park yerlerinin diğer araç park yerlerinden en az 3 metre uzakta olması
· EA park yerlerine doğru şekilde su sprinkler sistemi kurulması
· Kapalı otoparklarda havalandırma sistemi bulunması
· Isı algılama dedektörleri kurulması
· Şarj ünitesinin periyodik bakımı
· Kapalı otoparklarda sel baskınından korunmak için iyi bir su drenajı
· Personelin ve konutlarda oturanların EA yangınları hakkında eğitimi
Bu tedbirlerin hangi şartlarda uygulanacağı ve bunlarla sınırlı olmamak üzere tüm emniyet tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla RİSK ANALİZİ yaptırmak için mutlaka uzman desteği alınmalıdır.
Comments